Wspólnota Życia Chrześcijańskiego (WŻCh) w Polsce jest stowarzyszeniem katolickim, ruchem inspirowanym duchowością św. Ignacego z Loyoli. Naszą wspólnotę tworzą chrześcijanie: mężczyźni i kobiety, dorośli i młodzież, z różnych grup społecznych, którzy pragną bardziej naśladować Jezusa Chrystusa i współpracować z Nim w budowaniu Królestwa Bożego, rozpoznając Wspólnotę Życia Chrześcijańskiego jako swoje osobiste powołanie w Kościele. Zmierzamy do tego, aby stawać się chrześcijanami bardziej zaangażowanymi w dawaniu świadectwa tym wartościom ludzkim i ewangelicznym, które rozwijają godność człowieka, dobro rodziny oraz integralność stworzenia. (...) Gromadzimy we wspólnocie osoby, które odczuwają pragnienie integracji wszystkich wymiarów swego życia z pełnią wiary chrześcijańskiej (...). Dążymy do osiągnięcia takiej jedności życia, poprzez odpowiedzi na wezwania Chrystusa pojawiające się w świecie, w którym żyjemy."
Zasadniczym celem Wspólnoty Życia Chrześcijańskiego jest apostolstwo podejmowane w każdym wymiarze życia, od apostolstwa w Kościele po zaangażowanie w życiu społecznym, gospodarczym, politycznym itd. Członkowie WŻCh w Polsce realizują obecnie swoje zaangażowanie apostolskie w następujących obszarach życia:
aktywne włączenie w życie Kościoła; współpraca z innymi ruchami w Polsce; ewangelizacja
promowanie duchowości ignacjańskiej
pogłębianie formacji duchowej ludzi świeckich; formacja liderów
zaangażowanie w pracę zawodową i wspieranie prywatnej przedsiębiorczości; praca na rzecz zmniejszania bezrobocia; praca nad przemianami w szkolnictwie
troska o dobro rodziny i wychowanie dzieci,
posługa na rzecz biednych, chorych i osamotnionych
troska o rozwój kultury i o ekologię
zaangażowanie w mass-media.
Członkowie WŻCh współpracują z jezuitami m.in. poprzez pomoc w udzielaniu rekolekcji ignacjańskich w parafiach i domach rekolekcyjnych.
Duchowość WŻCh jest skoncentrowana na Misterium Paschalnym Chrystusa. Członkowie wspólnot dążą do coraz głębszej jedności z Chrystusem, który "tu i teraz" kontynuuje misję zbawienia. Więź z Chrystusem i Jego Kościołem jest mobilizacją do twórczej i konkretnej pracy na urzeczywistnieniem Królestwa Bożego na ziemi. Szczególnym wzorem tej współpracy jest Maryja, od której członkowie WŻCh uczą się odczytywania i wypełniania swego apostolskiego powołania.
Szczególnym źródłem duchowości naszej wspólnoty są Ćwiczenia Duchowne św. Ignacego z Loyoli. "Nasze powołanie wzywa, byśmy żyli taką duchowością, która otwiera i uczy dyspozycyjności na to wszystko, czego Bóg oczekuje od nas w każdej konkretnej sytuacji życia codziennego. Rozpoznajemy, że szczególnie modlitwa osobista i wspólna, rozeznanie we wspólnocie, rozeznanie indywidualne, w tym rachunek sumienia oraz kierownictwo duchowe są ważnymi środkami do szukania i odnajdywania Boga we wszystkich rzeczach." Jest to duchowość ludzi pozostających w świecie, kochających ten świat i wrażliwych na obecność w nim Boga.
Najbardziej powszechnym środkiem formacji w WŻCh są spotkania w małych grupach - wspólnotach podstawowych. Każda wspólnota spotyka się systematycznie na wspólnej modlitwie, dzieleniu się życiem i wiarą, wspólnym rozeznawaniu i poznawaniu nowych treści. W trakcie tych spotkań uczestnicy uczą się działania opartego na doświadczeniu - rozeznawaniu - podejmowaniu decyzji, aby w rezultacie być coraz bardziej kontemplatywnymi w działaniu.
Najwyższą władzą Wspólnoty Życia Chrześcijańskiego w Polsce jest Zgromadzenie Narodowe zbierające się co 4 lata, które wybiera Radę Wykonawczą na czele której stoi Prezydent
_________________ Wielkim czekaniem czekałem Pana i Pan pochylił się nade mną...ps. 40
bardzo cenie narzedzie jakim jest medytacja ignacjanska...
potezny dar Ducha Sw przez ktory mozna zmieniac swoje zycie...
mam pytanie ...
czy macie jakies elementy modlitwy uwielbienia ? czy modlicie o wylanie darow Ducha Sw jak to jest w Odnowie ? czy macie modliwty o uzdrowienie ?
_________________ " Rwijcie pąki swoich róż, póki jeszcze możecie,
Bo czas uleci choć stary swym wiekiem.
Kwiat dziś co uśmiechem się ukłoni,
Umrze jutro w waszej dłoni. "
Nie, my nie jestesmy wspólnotą modlitewną i nie spotykamy się by się wspólnie modlić. W każdym razie nie jest to główny cel naszych spotkań.
Jesteśmy wspólnotą życia, a więc spotykamy się głównie po to byby nie być sami z naszymi problemami. Charyzmatem naszej wspólnoty jest być blisko z ludźmi potrzebującymi pomocy duchowej. Pomagamy jezuitom w dawaniu rekolekcji ignacjańskich, zarówno w domach rekolekcyjnych jak i w życiu. Pomagamy w hospicjum, w duszparsterstwie więźniów, jesteśmy w telefonie zaufania itp. Stykamy się ze sprawami, które są trudne i stresujące. Często w zwiążku z tym sami potzebujemy pociechy duchowej, aby móc ją dawać innym. I temu głównie służą nasze spotkania.
_________________ Wielkim czekaniem czekałem Pana i Pan pochylił się nade mną...ps. 40
a wy jesteście jakąś wspólnotą zamkniętą? Od dawna jesteście w naszej parafii? Bo nigyd nie miałam pojecia ze coś takiego istenieje, nie ma o was nic w gazetce parafialnej, an stronie, w gablotce, w ogloszeniach duszpasterskich itp. Pierwszy raz słyszałam ze cos takiego istnieje, jak o.Paweł cos o was wspominał.
Czemu się tak tajniaczycie?
Jak już wyżej napisałem jesteśmy Międzynarodową Wspólnotą wiernych świeckich na prawie papieskim, a więc nie jesteśmy Wspólnotą parafialną. Natomiast naszym asystentem kościelnym musi być zawsze jezuita, dlatego potykamy się właśnie tu. Członkowie naszych Wspólnot są z wielu różnych gdańskich parafii. A istniejemy już kilkanaście lat Aha, tak. Jesteśmy Wspólnotą zamknietą. Ale nowych członków czasem przymujemy. raczej dorosłych
I nie tajniaczymy się. W każdy Adwent organizujemy rekolekcje dla wszystkich chętnych u nas, a w wielki post na Zakopiańskiej.