FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki Rejestracja  Zaloguj  Chat

Poprzedni temat :: Następny temat
Kim Jesteśmy?
Autor Wiadomość
Kyllyan 
gadula

Imię: Sławomir
Poziom: 6
HP: 0/104
 0%
MP: 49/49
 100%
EXP: 8/14
 57%
Wysłany: 2006-01-23, 19:35   Kim Jesteśmy?

Wspólnota Życia Chrześcijańskiego (WŻCh) w Polsce jest stowarzyszeniem katolickim, ruchem inspirowanym duchowością św. Ignacego z Loyoli. Naszą wspólnotę tworzą chrześcijanie: mężczyźni i kobiety, dorośli i młodzież, z różnych grup społecznych, którzy pragną bardziej naśladować Jezusa Chrystusa i współpracować z Nim w budowaniu Królestwa Bożego, rozpoznając Wspólnotę Życia Chrześcijańskiego jako swoje osobiste powołanie w Kościele. Zmierzamy do tego, aby stawać się chrześcijanami bardziej zaangażowanymi w dawaniu świadectwa tym wartościom ludzkim i ewangelicznym, które rozwijają godność człowieka, dobro rodziny oraz integralność stworzenia. (...) Gromadzimy we wspólnocie osoby, które odczuwają pragnienie integracji wszystkich wymiarów swego życia z pełnią wiary chrześcijańskiej (...). Dążymy do osiągnięcia takiej jedności życia, poprzez odpowiedzi na wezwania Chrystusa pojawiające się w świecie, w którym żyjemy."
Zasadniczym celem Wspólnoty Życia Chrześcijańskiego jest apostolstwo podejmowane w każdym wymiarze życia, od apostolstwa w Kościele po zaangażowanie w życiu społecznym, gospodarczym, politycznym itd. Członkowie WŻCh w Polsce realizują obecnie swoje zaangażowanie apostolskie w następujących obszarach życia:
aktywne włączenie w życie Kościoła; współpraca z innymi ruchami w Polsce; ewangelizacja
promowanie duchowości ignacjańskiej
pogłębianie formacji duchowej ludzi świeckich; formacja liderów
zaangażowanie w pracę zawodową i wspieranie prywatnej przedsiębiorczości; praca na rzecz zmniejszania bezrobocia; praca nad przemianami w szkolnictwie
troska o dobro rodziny i wychowanie dzieci,
posługa na rzecz biednych, chorych i osamotnionych
troska o rozwój kultury i o ekologię
zaangażowanie w mass-media.
Członkowie WŻCh współpracują z jezuitami m.in. poprzez pomoc w udzielaniu rekolekcji ignacjańskich w parafiach i domach rekolekcyjnych.
Duchowość WŻCh jest skoncentrowana na Misterium Paschalnym Chrystusa. Członkowie wspólnot dążą do coraz głębszej jedności z Chrystusem, który "tu i teraz" kontynuuje misję zbawienia. Więź z Chrystusem i Jego Kościołem jest mobilizacją do twórczej i konkretnej pracy na urzeczywistnieniem Królestwa Bożego na ziemi. Szczególnym wzorem tej współpracy jest Maryja, od której członkowie WŻCh uczą się odczytywania i wypełniania swego apostolskiego powołania.
Szczególnym źródłem duchowości naszej wspólnoty są Ćwiczenia Duchowne św. Ignacego z Loyoli. "Nasze powołanie wzywa, byśmy żyli taką duchowością, która otwiera i uczy dyspozycyjności na to wszystko, czego Bóg oczekuje od nas w każdej konkretnej sytuacji życia codziennego. Rozpoznajemy, że szczególnie modlitwa osobista i wspólna, rozeznanie we wspólnocie, rozeznanie indywidualne, w tym rachunek sumienia oraz kierownictwo duchowe są ważnymi środkami do szukania i odnajdywania Boga we wszystkich rzeczach." Jest to duchowość ludzi pozostających w świecie, kochających ten świat i wrażliwych na obecność w nim Boga.
Najbardziej powszechnym środkiem formacji w WŻCh są spotkania w małych grupach - wspólnotach podstawowych. Każda wspólnota spotyka się systematycznie na wspólnej modlitwie, dzieleniu się życiem i wiarą, wspólnym rozeznawaniu i poznawaniu nowych treści. W trakcie tych spotkań uczestnicy uczą się działania opartego na doświadczeniu - rozeznawaniu - podejmowaniu decyzji, aby w rezultacie być coraz bardziej kontemplatywnymi w działaniu.
Najwyższą władzą Wspólnoty Życia Chrześcijańskiego w Polsce jest Zgromadzenie Narodowe zbierające się co 4 lata, które wybiera Radę Wykonawczą na czele której stoi Prezydent

bioSoul 
Administrator

Imię: Kamil
Poziom: 21
HP: 19/996
 2%
MP: 475/475
 100%
EXP: 16/56
 28%
Wysłany: 2006-02-03, 00:56   

bardzo cenie narzedzie jakim jest medytacja ignacjanska...
potezny dar Ducha Sw przez ktory mozna zmieniac swoje zycie...

mam pytanie ...
czy macie jakies elementy modlitwy uwielbienia ? czy modlicie o wylanie darow Ducha Sw jak to jest w Odnowie ? czy macie modliwty o uzdrowienie ?
Umrze jutro w waszej dłoni. "

Kyllyan 
gadula

0%
 100%
 57%
Wysłany: 2006-02-03, 09:56   

Nie, my nie jestesmy wspólnotą modlitewną i nie spotykamy się by się wspólnie modlić. W każdym razie nie jest to główny cel naszych spotkań.
Jesteśmy wspólnotą życia, a więc spotykamy się głównie po to byby nie być sami z naszymi problemami. Charyzmatem naszej wspólnoty jest być blisko z ludźmi potrzebującymi pomocy duchowej. Pomagamy jezuitom w dawaniu rekolekcji ignacjańskich, zarówno w domach rekolekcyjnych jak i w życiu. Pomagamy w hospicjum, w duszparsterstwie więźniów, jesteśmy w telefonie zaufania itp. Stykamy się ze sprawami, które są trudne i stresujące. Często w zwiążku z tym sami potzebujemy pociechy duchowej, aby móc ją dawać innym. I temu głównie służą nasze spotkania.

efka 
mini-gadula

Imię: Ewa
Poziom: 3
HP: 0/44
 0%
MP: 21/21
 100%
EXP: 5/9
 55%
Wysłany: 2006-04-22, 21:47   

a wy jesteście jakąś wspólnotą zamkniętą? Od dawna jesteście w naszej parafii? Bo nigyd nie miałam pojecia ze coś takiego istenieje, nie ma o was nic w gazetce parafialnej, an stronie, w gablotce, w ogloszeniach duszpasterskich itp. Pierwszy raz słyszałam ze cos takiego istnieje, jak o.Paweł cos o was wspominał.
Czemu się tak tajniaczycie?

Kyllyan 
gadula

0%
 100%
 57%
Wysłany: 2006-04-23, 15:07   

Jak już wyżej napisałem jesteśmy Międzynarodową Wspólnotą wiernych świeckich na prawie papieskim, a więc nie jesteśmy Wspólnotą parafialną. Natomiast naszym asystentem kościelnym musi być zawsze jezuita, dlatego potykamy się właśnie tu. Członkowie naszych Wspólnot są z wielu różnych gdańskich parafii. A istniejemy już kilkanaście lat ;) Aha, tak. Jesteśmy Wspólnotą zamknietą. Ale nowych członków czasem przymujemy. raczej dorosłych ;)
I nie tajniaczymy się. W każdy Adwent organizujemy rekolekcje dla wszystkich chętnych u nas, a w wielki post na Zakopiańskiej.

Bejkerek87 
cichociemny

Imię: Adrianna
Poziom: 1
HP: 0/18
 0%
MP: 8/8
 100%
EXP: 1/9
 11%
Wysłany: 2009-05-28, 15:34   

Jestem, Osobą wierzącą.. Chcialabym z wami wspolpracować. Jestem Ada z Gdańska jak ktoś chce mnie poznać pisać do mnie........

Odpowiedz do tematu