Wysłany: 2005-05-24, 23:59 Biblijny POTOP - prawda czy fikcja ???
Jak w temacie
Czy waszym zdaniem potop rzeczywi?cie mia? miejsce - na tak? skal? jak jest napisane w Biblii, tzn. trwa? chyba ponad rok, ca?a Ziemia znalaz?a si? pod wod?, a prze?y? tylko Noe z rodzin? oraz te zwierz?ta, kt?re on zabra? na swoj? Ark? ?
Czy moze potop powinno traktowa? si? w ca?o?ci jak bajk? - ot taka historyjka :mrgreen: , no bo przecie? nie ma szans na to by wszystkie l?dy znalaz?y si? pod wod? a Noe przecie? na swojej Arce nie zmiesci?by wszystkich gatunk?w zwierz?t i.t.p
Czy mo?e potop by? tylko jakim? lokalnym kataklizmem, ale dla ludzi kt?rzy go do?wiadczyli by? to ca?y ?wiat ?. Kr?tko m?wi?c wi?ksza pow?d?, w wyniku kt?rej przesta?o istnie? kilka ludzkich osad - zosta?a w Biblii nazwana wielkim potopem. A poniewa? Biblii od razu nie spisano, to z pokolenia na pokolenie taka opowie?? by?a coraz bardziej koloryzowana - a? powsta? globalny kataklizm :mrgreen:
Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? jak macie jeszcze inne propozycje, to te? piszcie
Je?li o mnie chodzi, to sk?ania?bym si? do opcji nr 3
Hm...
z tego co pamietam to wiele starozytnych zrodel opisuje wielki kataklizm jakim byl potop np. staroindyjskie Wedy.
Slyszalem wiele teorii odnosnie tego kataklizmu np... opisywal to chyba Erich von Daniken ( Szwajcar twierdzacy ze ze zycie na ziemi powstalo w wyniku eksperymentu innej rasy kosmicznej ) Pisal ze Noe doplynal do Ameryki Pld. A w ogole potop mial sluzyc "oczyszczeniu" ludzkiej rasy z krzyzowek, ktore powstaly z ludzi i kosmitow, ktorzy zalozyli nasza kolonie
Hm... szczatki Arki Noego podobno byly odnajdywane i podobna jeszcze sa na gorze Arrarat (nie wiem czy to poprawna nazwa ) chyba gdzies w srodkowej Afryce.
A co ja mysle na ten temat ?
Historia moim zdaniem prawdziwa. Jaki zasieg ? Caly owczesny znany przez czlowieka swiat. sklanialbym sie do Azji Mniejszej,Europy, Czesc Azji, plw indyjski... Afryka... a reszta swiata ? nie wiem... ale czy to wazne ?
pozdrawiam i zycze milego dnia !
kamil
_________________ " Rwijcie pąki swoich róż, póki jeszcze możecie,
Bo czas uleci choć stary swym wiekiem.
Kwiat dziś co uśmiechem się ukłoni,
Umrze jutro w waszej dłoni. "
Hm...
z tego co pamietam to wiele starozytnych zrodel opisuje wielki kataklizm jakim byl potop np. staroindyjskie Wedy.
Slyszalem wiele teorii odnosnie tego kataklizmu np... opisywal to chyba Erich von Daniken ( Szwajcar twierdzacy ze ze zycie na ziemi powstalo w wyniku eksperymentu innej rasy kosmicznej ) Pisal ze Noe doplynal do Ameryki Pld. A w ogole potop mial sluzyc "oczyszczeniu" ludzkiej rasy z krzyzowek, ktore powstaly z ludzi i kosmitow, ktorzy zalozyli nasza kolonie
No te? o podobnych historiach s?ysza?em, z tym, ?e skoro wg Biblii z tego kataklizmu uszed? z ?yciem tylko Noe z rodzin?, to inne ?r?d?a nie mog? ju? opisywa? tego samego potopu. No, a je?li ju? chodzi o te inne ?r?d?a, to te z kosmitami najbardziej mi si? podobaj?
Zreszt? mo?e co? w tym by?o, bo u mnie w Biblii pisze, ?e taki Neo jak umar? to mia? ponad 900 lat
bioSoul napisał/a:
Hm... szczatki Arki Noego podobno byly odnajdywane i podobna jeszcze sa na gorze Arrarat (nie wiem czy to poprawna nazwa ) chyba gdzies w srodkowej Afryce.
Z tego co mi wiadomo, to szcz?tki rzekomej Arki s? gdzie? w Turcji, ale mog? si? myli?
bioSoul napisał/a:
Historia moim zdaniem prawdziwa. Jaki zasieg ? Caly owczesny znany przez czlowieka swiat. sklanialbym sie do Azji Mniejszej,Europy, Czesc Azji, plw indyjski... Afryka... a reszta swiata ? nie wiem... ale czy to wazne ?
A? takie wa?ne to nie jest, ale wczoraj nie przyszed? mi do g?owy ju? ?aden ambitniejszy temat, no a kiedy? mnie to intrygowa?o jak na takiej Arce si? zmie?ci?y wszytskie zwierz?ta i jak sobie poradzono z innymi problemami :wink:
Potop ogarniający cały świat mógł mieć miejsce. Jeśli przyjrzeć się innym kulturom na świecie - motyw ten, z niewielkimi różnicami, powtarza się w większości.
(Marek Aureliusz)
Tylko, że bibliny potop przetrwał tylko Noe z rodziną. A to, że w historii ludzkości na przestrzeni setek lat zdarzały się powodzie, to temu nie przeczę.
Zresztą skąd inne kultury mogłyby wiedzieć o potopie, skoro wg Biblii przeżyli tylko ludzie znajdujący się na Arce ?
_________________ Niewiele jest rzeczy, które wyrządziły światu tyle szkód, co przekonanie różnych jednostek czy grup, że tylko oni lub one są wyłącznymi posiadaczami prawdy.
Po prostu być może kiedyś doszło do czegoś takiego... I znalazło swoje odzwierciedlenie w wielu kulturach, które mogły rozwinąć się np. z jednej, której udało się ocaleć przed wodą. Hipoteza - ale tak sobi eluźno rozmyślam
(Marek Aureliusz)